In de eerste oefenwedstrijd van het seizoen 2013-2014en tevens de eerste wedstrijd onder leiding van JP van de Gracht  heeft Hauwert 1 een goede indruk achtergelaten. Tegen Jong Hollandia werd uiteindelijk met 2-0 verloren, waar een gelijkspel of meer ook tot de mogelijkheden had behoord. In de basisopstelling was één nieuw gezicht voor de hauwert supporters: Shelton Paulina. De van Zwaluwen afkomstige speler, speelde een verdienstelijke wedstrijd op linksback.
De wedstrijd begon met een zeer hoog tempo. In de eerste half uur had Hauwert een duidelijk veldoverwicht, wat leidde tot vier opgelegde kansen. Welke allen op z’n Hauwerts om zeep werden geholpen. Hollandia stelde daar één grote kans tegenover, die door keeper Redeker goed werd gepareerd. In de laatste 10 minuten van de eerste helft nam Hollandia het heft in handen, maar dit leidde niet tot grote kansen.

In de rust gaf trainer Van de Gracht aan dat de linies klein gehouden moesten worden, omdat Hollandia conditioneel verder was. Na rust bleek dat dit toch moeilijk was en naarmate de wedstrijd vorderde werden de jonkies van Hollandia sterker. Wel dient gezegd te worden dat Hauwert goed bleef meevoetballen.
Uiteindelijk viel toch de 0-1 in een snelle counter van Hollandia, waarbij de Hauwert verdediging niet helemaal vrij uit ging. De krachten vloeiden langzaam weg bij Hauwert en uit een snel genomen vrije trap werd het nog 0-2.
Al met al een nuttige oefenwedstrijd voor beide partijen.
Voor de liefhebbers, vrijdagavond en zondagmiddag speelt Hauwert 1 een toernooi bij ALC.